Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Energie besparen met de juiste verlichting

Vooral in het donkere seizoen komt de verlichting van onze woonkamers, terrassen en tuinen weer in beeld. En daarmee ook de vraag: Wat kan ik doen om niet in het donker te zitten en toch efficiënt en ecologisch met het thema licht om te gaan? Onze tip: ga voor LED's!

Banner met drie verschillende afbeeldingen over leds. Een daarvan is een smartphone met een smart home display waarop je de lichtkleur individueel kunt instellen. Een afbeelding van twee handen die een LED-lamp vasthouden tegen een achtergrond van bladeren. En een hand die een lichtschakelaar bedient.

Hoe kan ik energie besparen met licht?

Het is moeilijk te geloven, maar in vergelijking met een gloeilamp kunnen LED-lampen tot 90% van het energieverbruik besparen. Je bespaart dus dure energie, wat goed is voor je portemonnee, en tegelijkertijd bescherm je het milieu. De relatief hogere aankoopprijs kan worden gecompenseerd door het feit dat LED's een levensduur hebben van ongeveer 20.000 uur. Met een brandduur van 4 uur per dag komt dit overeen met een levensduur van ongeveer 10 jaar. Ter vergelijking: bij gloeilampen moet je ervan uitgaan dat je de lamp na maximaal 2000 uur moet vervangen.

LED staat voor "light-emitting diode" en werkt door middel van halfgeleidertechnologie, waarbij de zogenaamde chips door middel van elektriciteit gaan gloeien. Dankzij deze technologie hebben LED's een zeer laag energieverbruik en een hoog lichtrendement van gemiddeld 80-100 lumen per watt. Dit betekent dat er meer energie wordt omgezet in licht dan in warmte. Stel je voor dat je een oude gloeilamp van 100 watt gemakkelijk kunt vervangen door een LED van slechts 16 watt.

Een ander alternatief voor gloeilampen zijn spaarlampen. Deze hebben ook een lange levensduur van ongeveer 10.000 uur en besparen tot 80% elektriciteit in vergelijking met een gloeilamp. Spaarlampen zijn compacte fluorescentielampen, d.w.z. zij bevatten een gas dat door elektriciteit wordt ontladen en dus oplicht. De lichtkleur van spaarlampen kan grofweg in vier tinten worden verdeeld:

  • Extra warm wit is perfect voor gezellig licht en zeer geschikt voor tafellampen of je slaapkamer.

  • Warm wit creëert ook een aangename lichtsfeer en is ideaal voor woonkamerverlichting.

  • Neutraal wit is het beste voor kamers waar je geconcentreerd werkt, zoals de keuken, je studeerkamer of zelfs de hobbykamer.

  • Daglichtwitte spaarlampen geven een zeer koud en hard licht. Deze lichte kleur wordt het best gebruikt in ruimten waar eigenlijk geen daglicht is, bijvoorbeeld in kelders of op zolders.

Er zij ook op gewezen dat het langer duurt voordat spaarlampen aangaan omdat het gas binnenin eerst moet "opwarmen", wat betekent dat de volledige lichtsterkte pas na enkele seconden op gang komt. Aangezien spaarlampen kleine hoeveelheden zeer giftig kwik bevatten, moet je oppassen dat je ze niet breekt. Als een spaarlamp toch kapot gaat, is het raadzaam deze onmiddellijk grondig te ventileren. Spaarlampen moeten worden weggegooid bij afvalverzamelpunten, dus gooi ze niet zomaar bij het huisvuil.

Efficiënte LED-lampen

Hoe vind ik de juiste lichtkleur?

Een vloerlamp met twee bruine tinten staat naast een groene bank voor een groene muur
Een bedlampje met een glazen kap en een filigraan zwart metalen onderstel staat op een houten nachtkastje naast een bed met een lichtgekleurd gestoffeerd hoofdeinde
Op een bureau van licht hout staat een moderne bureaulamp van zwart metaal met een lamphuis in de vorm van een witte bol.

Dat is inmiddels eenvoudiger dan je denkt, want hoogwaardige LED-armaturen zijn niet alleen verkrijgbaar in veel verschillende lichtkleuren, maar ook dimbaar of met kleurwisselfunctie. Je kunt dus kiezen uit een breed spectrum en zelfs thuis het licht aanpassen aan je individuele behoeften. Dit maakt het veel gemakkelijker om de juiste verlichting te vinden voor je leesstoel, je nachtkastje of je bureau.

Sommige fabrikanten bieden ook LED's aan waarbij je de lichtkleur kunt veranderen door middel van een schakelaar, aanraking of APP. In de woonkamer kun je zo bijvoorbeeld schakelen tussen helder witte werkverlichting, neutraal witte verlichting en gezellige warm witte verlichting voor 's avonds op de bank.

Als je een dimbaar armatuur wilt, kun je er bij de aankoop het beste voor zorgen dat de dimmer compatibel is met LED's en dat de LED ook als dimbaar wordt aangeduid, want niet elke LED-lichtbron is dimbaar.

De mooiste led-verlichting

Zijn LED's gevaarlijk?

Een hand draait een LED-lamp in de fitting van een blauwe metalen lamp

In tegenstelling tot spaarlampen hoef je je bij LED's geen zorgen te maken over giftige stoffen zoals kwik. Vanwege hun geïntegreerde elektrotechniek moeten LED's echter als elektronisch afval worden verwijderd.

Nog een voordeel: de meeste LED's worden niet zo heet dat je je vingers brandt als je ze aanraakt. Vanwege hun betere energie-efficiëntie worden de meeste LED's slechts ongeveer lauw en kun je de armatuur in bedrijf zo nodig aanraken zonder bang te zijn je te verbranden.

Waarom worden LED's zo vaak permanent geïnstalleerd?

In de meeste LED-armaturen vind je nu LED-lampen die permanent in het armatuur zijn geïntegreerd. Dit heeft het voordeel dat de lichtbron in het armatuurhuis perfect is afgestemd op alle componenten in het armatuur. Een ander voordeel is dat deze aanpak volledig nieuwe mogelijkheden opent in het ontwerp, de functie en de vorm van de armaturen die voorheen technisch onmogelijk leken.

De permanent geïnstalleerde lichtbron wordt vaak gezien als een verondersteld nadeel, maar in de armaturen worden krachtige LED-lichtbronnen met een lange levensduur geïnstalleerd, zodat deze vaak een levensduur van 10 jaar of langer hebben.

Natuurlijk kun je nog steeds losse LED lampen kopen. Deze LED's worden ook retrofit-LED's of LED-vervangers genoemd, en ze zijn verkrijgbaar met alle gangbare lampvoeten. Er is ook een ruime keuze aan vormen, zodat je je bestaande armaturen gemakkelijk kunt ombouwen naar LED

De voordelen van LED's samengevat

  • Lange levensduur en laag energieverbruik dankzij hoog rendement.

  • LED's zijn veiliger dan andere lichtbronnen omdat ze minder warm worden - geen risico op brandwonden.

  • Onmiddellijke hoge lichtopbrengst, het licht is er onmiddellijk wanneer je op de schakelaar drukt.

  • Dimbaarheid van veel LED-modellen.

  • Breed scala aan kleuren en kleurtemperaturen.

  • Ze bevatten geen schadelijke stoffen.

  • Gemakkelijk om te schakelen omdat er voor veel lamphouders en in veel vormen LED's beschikbaar zijn.

Meer tips om energie te besparen met licht:

  • Doe de lichten uit als je ze niet nodig hebt.

  • Installeer bewegingssensoren voor je gang, trap of buitenverlichting, zodat alleen zoveel licht wordt gebruikt als je werkelijk nodig hebt.

  • Gebruik zoveel mogelijk daglicht. Voor meer privacy kun je lichte, doorschijnende gordijnen en draperieën gebruiken.

  • Extra tip: donkere muren en meubels absorberen licht en geven slechts 15% ervan terug, terwijl lichte kleuren het licht weerkaatsen en zo helpen energie te besparen.